• blog

Rad psihologa s djecom – zašto, kada, kako?

Podižući i odgajajući svoje dijete može nam se dogoditi niz životnih situacija za koje se bojimo da mogu negativno utjecati na psihički razvoj našeg mališana. Također, nerijetko kod našeg djeteta možemo zapaziti ponašanja koja nam se mogu činiti neuobičajena ili nas mogu zabrinuti. U tim situacijama uglavnom od svoje najbliže okoline (roditelja, rodbine, prijatelja…) ili proučavanjem literature tražimo odgovore na pitanja koja nas muče. Obično problem bude prolaznog karaktera i s njime uspijemo izaći na kraj i na ovakav način, no ako je situacija u kojoj se nalazimo puno složenija ili nepoželjno ponašanje traje dulje od očekivanoga bilo bi dobro potražiti savjet i pomoć stručnjaka.

U našem društvu sasvim je normalno i uobičajeno da za svaki simptom narušenog tjelesnog zdravlja odmah žurimo kod pedijatra ili obiteljskog liječnika. Također, lakše nam je potražiti pomoć stručnjaka koji se bave govorno-jezičnim problemima koji muče našeg mališana pa se silno trudimo da“popeglamo” sve nepravilnosti u govoru prije nego krene u školu. Bitno nam je i da se dijete bavi nekim sportom kako bi razvilo svoje motoričke sposobnosti i usvojilo zdrav način života. No, ako naše dijete muče problem koji u pozadini imaju psihološku podlogu, kao što su: kratkotrajna i otklonjiva pažnja, hiperaktivnost, strahovi, izljevi bijesa i ljutnje (tantrumi), agresivna ponašanja u odnosu na sebe i/ili okolinu, manjak samopouzdanja i sl., teže se odlučujemo potražiti pomoć. Na pitanje zašto je to tako teško je dati pametan i jednostavan odgovor. Možda zbog predrasuda koje još uvijek postoje kada je u pitanju traženje pomoći stručnjaka za mentalno zdravlje ili se bojimo da smo dijelom i sami krivi tj. odgovorni za nastali problem ili nešto sasvim treće. No, što god da je u pitanju trebalo bi biti manje važno od dobrobiti našeg mališana. Gore nabrojani problemi i ponašanja djeteta, kao i odgovor okoline na ta ponašanja dovode do stvaranja loše slike o sebi koja može negativno obilježiti njegovo odrastanje i značajno utjecati na njegov cjelokupni kasniji život. Stoga, potražite psihološki savjet i/ili podršku i pružite djetetu bolju startnu poziciju u životu.

Rad psihologa s vašim djetetom koristan je ukoliko dijete:

  • proživljava ili je proživjelo neko od stresnih ili traumatičnih iskustava (hospitalizacija, teška bolest djeteta ili njemu bliske osobe, smrt člana obitelji, zlostavljanje ili zanemarivanje djeteta, rastava braka roditelja, dolazak novog djeteta u obitelj… )
  • ima probleme u ponašanju i/ili izražavanju emocija (agresivnost prema sebi ili drugima, ljutnja, prkos, burne emocionalne reakcije, teškoće samokontrole, teškoće u odnosima s vršnjacima i/ili odraslima, strahovi, tjeskoba, napetost ili anksioznost, nesamostalnost, nesigurnost, tikovi… )
  • ima tjelesne simptome “bolesti” koji nemaju medicinski uzrok (trbuhobolje, glavobolje, nemogućnost kontrole ili zadržavanje stolice, nekontrolirano mokrenje, probleme sa spavanjem  – noćne more, učestala buđenja… )
  • ima razvojne teškoće (nezrelosti ili zaostajanja u socio-emocionalnom, komunikacijskom i spoznajnom području razvoja; teškoće iz autističnog spektra; deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj… )
  • doživljava školski neuspjeh (ukoliko su u pozadini tog neuspjeha teškoće s usmjeravanjem i zadržavanjem pažnje, strah od škole/provjere znanja, neusvojenost tehnika pamćenja i učenja… )

 

Putem Marte Meo metode te uz pomoć nekih od tehnika i vještina iz Terapije igrom, pomoći ćemo vašem djetetu da proradi emocije koje ga muče i/ili zadovolji neke od potreba koje mu otežavaju zdrav i uravnotežen socio-emocionalni i kognitivni razvoj. Kroz igru, razgovor, malo učenja i puno opuštanja pomoći ćemo mu da popravi lošu i/ili stekne dobru spoznaju o sebi te izraste u samopouzdanu, uravnoteženu i zadovoljnu osobu. 😊

 

Kristina Grbić, prof. psihologije, Marte Meo terapeutkinja

 

psihološko-logopedski kabinet