Predavanja i radionice za roditelje – “Zajedno smo jači” 😊

Kućica na putu priprema ciklus predavanja i radionica za roditelje djece najmlađe dobi. Pod sloganom “Zajedno smo jači” podijelit ćemo s vama recentna saznanja iz razvojne psihologije, pobiti neke od mitova i legendi o “dobrom starom odgoju”, pomoći vam da se zbližite s vašim djetetom na kvalitetan način te vas ojačati u nastojanjima da vaše dijete podignete u empatično, samopouzdano i sretno ljudsko biće!

Ciklus se sastoji od 6 susreta koji se sadržajno nadovezuju jedna na drugi, pa je za potpuno razumijevanje onoga što vam želimo prenijeti potreban kontunitet u dolaženju, stoga ove radionice nudimo u paketu. Uz malo teorije, puno primjera iz života i kroz međusobno dijeljenje iskustava razgovarat ćemo o sljedećim temama:

 1. “Uvod” u roditeljstvo 🙂

Iako je biti roditelj jedna od najzahtjevnih uloga koje ćete imati u životu, za nju nema škole niti licence! Da bismo vam olakšali nošenje sa zadaćama koje roditeljstvo nosi i pomogli vam da u njemu što je moguće više uživate, na ovoj radionici proći ćemo najčešće zamke koje pridonose roditeljskom stresu i otežavaju podizanje djece. Želimo vas osnažiti u vašoj roditeljskoj ulozi kako biste postali sigurni i kompetentni roditelji.

2. Psihološke potrebe djeteta i razvoj privrženosti

Privrženost je čvrsta emotivna veza između djeteta i odrasle osobe (roditelja ili skrbnika), a razvoj privrženosti smatra se jednim od najbitnijih u okviru emocionalnog razvoja djeteta. Sigurno privržena djeca su znatiželjnija, spoznajno i socijalno kompetentnija i rjeđe pokazuju probleme u ponašanju od djece koja nisu razvila kvalitetan odnos privrženosti sa skrbnikom. Osim što ćete dobiti saznanja o tom aspektu djetetova razvoja, govorit ćemo i o djetetovim osnovnim psihološkim potrebama. Imajući na umu i promišljajući o onome što ćete čuti, već ste na dobrom putu da stvorite kvalitetne temelje za optimalan rast i razvoj vašeg djeteta.

3. O dječjem razvoju

Sigurno ste se podižući vašeg mališana već zapitali što očekivati od djeteta u pojedinim fazama razvoja – kakva postignuća i ponašanja te kada treba potražiti savjet i/ili intervenciju stručnjaka? Odgovor na ova pitanja umirit će vas ili potaknuti na akciju! Sva relevantna istraživanja dokazuju da je rani razvoj djeteta izuzetno važan i utječe na mnoge aspekte njegovih kompetencija kao odrasle osobe. Pružajući svom djetetu kvalitetnu roditeljsku i stručnu podršku osiguravate mu dobru startnu poziciju u utrci zvanoj život.

4. Usklađivanje s djetetom

Empatija ili suosjećanje je sposobnost razumijevanja i osjećanja onoga što misli i osjeća druga osoba te sposobnost pokazivanja tog razumijevanja. Empatija olakšava komunikaciju s drugim ljudima, a izrazito je važna i u komunikaciji odraslih i djece. Sposobnost roditelja da se uskladi s djetetom i reagira na njegove potrebe i inicijativu (što ne znači udovoljavanje svakoj djetetovoj želji!) temelj je kvalitetnog odnosa s djetetom te osnova za brigu i odgoj u najboljem interesu djeteta.

5. Postavljanje granica u ponašanju

Roditeljsko ponašanje koje pridonosi stvaranju i održavanju pozitivnog odnosa s djetetom gradi temelje za djetetovu suradnju vezanu za roditeljeve zahtjeve. Podržavanje poželjnih oblika ponašanja i smanjivanje onih neželjenih najbolje uspijeva roditeljima koji imaju izgrađen kvalitetan odnos s djetetom i kojeg djeca poštuju. Kako to postići i kako postaviti granice na nenasilan način? Saznati ćete kroz teoriju i praktične primjere… 😊

6. Kako pomoći djetetu da razvije samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi

Dijete počinje spoznavati sebe već u prvim mjesecima života, kada gradi povjerenje u svoje roditelje. Ono upoznaje sebe kroz igru, a odnos prema sebi bazira na roditeljskom reagiranju prema njemu – na komentarima koje mu odrasli upućuju, na onome što roditelji o njemu misle, kada i kako ga hvale, kada i zbog čega ga kude. Slika o sebi koju dijete formira utjecat će na njegova očekivanja od sebe samoga, pa tako i na uspješnost u mnogim kasnijim aktivnostima, stoga je jako važno da već u najranijoj dobi dijete počne razvijati pozitivnu sliku o sebi.

 

Voditeljica: Kristina Grbić, prof. psihologije i Marte Meo terapeutkinja

Održavanje predavanja i radionica: ponedjeljkom u 18:00 počevši od 19. studenog 2018. god.

Trajanje pojedinačnog susreta: 90 min

Cijena: 150 kn po susretu

Veličina grupe: do 8 polaznika

 

Za prijave i sva dodatna pitanja javite se na broj 092 3752 376 ili putem e-pošte na kuckuc@kucicanaputu.hr.  Veselimo se vašem dolasku, druženju te zajedničkom učenju i dijeljenju iskustava! 😊

psihološko-logopedski kabinet